Dalagnagarens tankar

Dalagnagarens tankar

Dalagnagarens tankar

Det som skrivs här är Dalagnagarens tankar och inte AIKs eller någon annans åsikter.

AIK 121 år idag!

AIKPosted by Dalagnagaren Wed, February 15, 2012 16:13:03

15/2 -12

Idag släpper jag adressen fri för andra att läsa! Tyckte det var passande så här på AIK’s födelsedag. Vi fyller 121 år idag och lillebror är fortfarande bara 120 år ett tag till. Idag är en sån där dag då man önskar att man bott i Stockholm istället för det är ju alltid lättare att fira laget i ens hjärta när man har fler likasinnade omkring sig. Nu finns det ju en del Gnagare här i trakterna också så nån hälsning har det ju blivit även IRL.

Men för de som bor i Stockholm finns ju chansen att gå till Wienerkonditoriet på Biblioteksgatan 8, adressen där Allmänna Idrottsklubben bildades den 15:e februari 1891. Att döma av de bilder jag sett på facebook är det en del AIK-bekanta som letat sig dit idag.

Nu är det ca 1½ månad kvar till premiären. Jag ska erkänna att det är svårt att tänka sig att det snart ska spelas fotboll igen när det bara kommer mer snö här. Träningsmatcherna som spelas i kylan är egentligen helt osannolika, jag skulle tycka det vore för kallt för att spela. Men man ska kanske inte klaga, ikväll spelas ju en Champions League match i St Petersburg och där lär det väl vara väldans kallt också.

På lördag är det dags för innebandykrigarna att besöka Falun. Att döma av vad jag hört så är entrén gratis vilket jag i ärlighetens namn tycker är mycket märkligt, behöver inte IBF Falun några pengar? Ja, AIK borde väl vara det lag som drar mest bortapublik så det är väl då bonnklubbarna ska göra sitt bästa för att dra in mer pengar, eller har de någon annan matematisk logik än den jag fick lära mig på ekonomisk linje på gymnasiet? Nåja, man tackar ju och tar emot när det är gratis!

Hockeyn drog igång igen igår och ”som vanligt” efter en landslagsturnering så var Fasth skadad. Kanske läge att vägra delta i de där muppturneringarna om han ändå ska komma tillbaka skadad varenda gång (minns inte efter vilken turnering det var, men han var ”sjuk” i första matchen efter nån sån där turnering i höstas också). Imorgon är det dags för säsongens sista derby (om nu inte AIK och DIF skulle mötas i slutspel vilket i skrivande stund vore rätt otroligt) och vi har chansen att såga av DIF lite till i kampen om en slutspelsplats. Det lag som vinner morgondagens match blir ju dessutom bäst i stan den här säsongen sett till derbymatcher då båda lagen vunnit sina hemmamatcher hittills. Bara att hoppas AIK kan bryta hemmatrenden. Fast det jag tycker är mest intressant är huruvida folk kommer att lyda supporterföreningarnas uppmaningar och INTE stå på klacksektionerna. Det vore så nyttigt för båda föreningarna att se hur trist hockeyn blir med tomma läktare. För att de ska ha tittat på hur dött det var under första matchen i den där landslagsturneringen som precis spelats i Globen är väl att hoppas på för mycket.

Jag vet att det finns supportrar som anser att man måste gå och heja fram sitt lag ändå, men då tycker jag man kan göra som en del gjorde förra derbyt och köpa biljetter till sektionerna ovanför klackarna. Det är f.ö. något jag önskar jag själv gjort till förra derbyt för då hade jag sluppit känna mig som en förrädare för att jag inte ville gå ut när klackarna egentligen skulle gå ut. Det var f.ö. en sån där gång då jag önskade att jag bodde i Stockholm – det hade helt enkelt varit lättare att strunta i matchen om jag inte behövt resa i flera timmar för att komma till arenan samt flera timmar för att komma hem igen.

Så, det ska bli en intressant dag imorgon! Nu ska jag snart ner och äta tårta så här på AIK’s 121-årsdag!

Må väl!

/Dalagnagaren

7½ vecka kvar!

AIKPosted by Dalagnagaren Wed, February 08, 2012 23:36:18

8/2 -12

Har inte släppt adressen riktigt än utan kör fortfarande i ”teststadiet” för att få lite feedback från de utvalda som fått kolla in sidan. Är inte helt klar med vad jag vill ha för innehåll utöver det jag redan har, men nånting mer ska det nog komma. En tanke är gamla minnen från 90-talet. Black Army gjorde ju en s.k. tokresa till Norrland för matchen mot kopiorna samt pappersgänget. Att se bilderna från den resan fick minnen från en resa jag gjorde tillsammans med Black Army i april ’97 att ploppa upp till ytan igen. Då var det Fuleå vi mötte i semifinalserien, efter förluster både i första bortamatchen samt i hemmamatchen var det fortsatt spel i slutspelet som stod på spel i den matchen. Men det blir något jag får återkomma till, kanske det blir en flik med ”Memories of the past” eller nåt liknande?

Idag fick jag årskortet till Norra Nedre! J*vlar vad jag längtar nu! 7½ vecka kvar till premiären.

Var även i kontakt med AIK idag angående förbudet kring systemkameror på Råsunda då jag vill veta exakta mått på maxstorleken för ett godkänt objektiv. Det visade sig ju att det objektiv jag använde förra året ansågs vara dubbelt så stort mot vad som var godkänt. Men då innebär det att objektiven får vara max 4 cm långa och ungefär lika stora i diameter. Blir svårt att hitta ett vettigt Canonobjektiv i den fysiska storleken som kan täcka upp så stor del som möjligt av läktaren när man står på den läktare som ska fotas. Fick dock till svar att de inte bestämt sig än för huruvida systemkameror kommer att tillåtas alls eller inte den kommande säsongen. Känns lite trist om det skulle bli totalförbud igen då det ju är sista säsongen på Råsunda. Videofilmsförbudet tar sig ju varenda j*vel runt då man ju kan filma med både mobiler och kompaktkameror idag. Även jag filmar när jag känner för det för det är ju inte direkt så att vi står och filmar matchen under det är snygga tifon och sköna läktarsånger som vi vill filma.

Angående systemkamera på Råsunda kunde jag konstatera förra året att vakterna på Norra var snällare än den jag råkade ut för på Södra. På Norra släppte de in både systemkamera och vattenflaskor utan problem även om jag blev tillsagd om förbudet mot vattenflaskor på läktaren i samband med entré. På Södra hade de ingen visitation i samband med entré, istället kom en sur tjej och sa till mig om min kamera trots att jag satt ner och inte hade en kotte runtomkring mig förutom mina egna grabbar och kusin. Men för att slippa sånt i år hade jag alltså tänkt ordna med objektiv i rätt fysisk storlek även om det innebär ett av sämre kvalitet då jag inte har råd med någon dyr investering i nuläget. Eventuellt att jag har något som funkar bland mina nuvarande objektiv, får kolla det när jag får de exakta måtten på vad som släpps in i år.

Lördagen den 18:e februari kommer AIK’s innebandylag till Falun för att visa hur man spelar innebandy. Fick förfrågan idag om jag tänker gå och det lutar starkt åt att jag gör det nu när jag vet att det finns någon man litar på som man kan stå med. Fast nog är det märkligt att IBF Falun på sin hemsida förespråkar att man ska köpa biljetter i förväg och sen så har de ingen försäljning till AIK-matchen utan den första match (herrar) som man kan köpa biljett till via nätet är mot Warberg. Ingen info på hemsidan om priser heller utan det enda du hittar där är info om årskort. Vem f*n köper årskort till innebandyn nu när säsongen närmar sig sitt slut?

Tyvärr är det ett återkommande problem på dessa landsortslags hemsidor. De saknar info om biljettpriser. Är det för att det oftast bara är de närmast sörjande som går på dessa lags matcher? Förväntar de sig ALDRIG bortapublik? Eller är det bara rikingar som är välkomna på matcherna? Ja, såna som inte behöver fråga om kostnaden alltså.

Premiär

AIKPosted by Robert Wed, February 01, 2012 16:58:26

1/2 -12

Så var det äntligen dags för premiär av en nygammal sida. En gång i tiden hade jag ”Dalagnagarens hem” på en passagenadress. Dock föll sidan i glömska då jag ägnade mig åt annat under en lång tid. Den finns kvar ute på webben och kan vara kul att kolla in då och då, men eftersom jag för länge sen glömt lösenord och annat är det ingen idé att bygga vidare på den.

De senaste åren har jag haft tankar på att starta upp sidan igen, nu med eget domännamn då det ju numera är lättare att skaffa eget domännamn än det var i Internets begynnelse. Tyvärr har just det här domännamnet varit upptaget ett tag varför jag inte känt att det varit lönt att fixa någon sida. För en tid sedan upptäckte jag att domännamnet var på väg att bli ledigt så jag la in ”frisläppsdatumet” i mobilen och samma dag som domännamnet släpptes fritt igen registrerade jag det så fort jag vaknade på morgonen. Ja, jag hade ingen lust att missa det igen!

Så, vad är då det här för sida? Främst är den tänkt att fungera som en blogg för mig där jag kan skriva av mig intryck från senaste matchen eller annat som rör AIK. Jag ska även ha lite reseinfo inför matcher som kommer under året. Då det är sista året på Råsunda har jag införskaffat årskort och planerar att åka på mer eller mindre varenda hemmamatch. Eftersom jag vet att det finns fler häromkring som vill åka erbjuder jag möjlighet att åka med mig och de jag åker med. Ju fler vi blir i bilen desto billigare blir det per person.

Är man intresserad av att åka med på match så görs anmälan via e-post till adressen: resor@dalagnagaren.se

Vi avgör från match till match hur vi åker, det finns ingen minimigräns eller maxgräns för hur många som måste/kan anmäla sig utan blir det chaufför och minst en till så blir det en resa – dock blir det såklart dyrare för de två. Blir det fler än vad som rymmer i en bil så kollar vi om vi ska åka med två bilar eller med minibuss. Allt för att alla som vill på match ska få åka på match oavsett hur få/många det rör sig om.

F.ö. hoppas jag ni alla har JO-anmält polisen för deras beteende på derbyt 26/1 -12. Det är INTE OK att slå försvarslösa med batong. Jag har svårt att tro på att poliserna skulle ha känt sig så hotade av obeväpnade ungdomar när de själva var kravallutrustade. Tyvärr verkar inte polisen ha fått någon utbildning i hur man beter sig, de filmer som finns på youtube är ju rent ut sagt skrämmande. Ta den där polisen som klart och tydligt säger att han inte vill vara dadda åt fulla ungar (minns ej ordagrant vad han sa), har man den inställningen till sitt jobb är man knappast lämpad att tjänstgöra.

Samtidigt ska man kanske inte skylla allt på de poliser som var i tjänst, den stora skulden ligger nog hos deras chefer som verkar sakna all tänkbar kunskap om idrottssupportrar. Fast att den svenska polisledningen består av inkompetenta typer såg vi ju redan i samband med Göteborgskravallerna.

Själv var jag på derbyt men missade vad som hände utanför vår läktare. Däremot såg jag klart och tydligt vad som hände på djurgårdarnas sida, de filmsnuttar som finns där polisen vevar med batonger mot försvarslösa individer såg jag klart och tydligt när det hände, tyvärr var jag för sen med att få upp mobilen för att filma det hela.

Nu får det räcka med skrivande i detta första blogginlägg. Jag hoppas någon vill följa denna blogg även framöver.

Må väl!

/Dalagnagaren